Author Archives: kenyalang

Radiator Nissan Cube Z11 aku bocor…

Tak lama lagi nak raya….semua sibuk siapkan bajet untuk raya ni…..aku pulak ditimpa malang yang menjejaskan bajet…. Radiator ku bocor! Baru je nak servis kereta….radiator pulak buat hal. Aku tahu betapa penting komponen radiator ni terhadap enjin kereta. Aku perlu … Continue reading

Share
Posted in Kenderaan | Tagged | Leave a comment

Esok melancong ke Kuala Lumpur!!!

Hari banyak bende nak setel….transportation untuk esok ke Kuching International Airport….lepas tu nak arrange transport d KL nanti lagi…. Aku g KL nak g shopping sparepart kete je…hihihi. Jumpa d KL!!!! Related posts:JomHeboh Kuching 2011 @ Perkarangan Stadium Negeri SarawakJalan2 … Continue reading

Share
Posted in Personal | Leave a comment

Periksa / servis kereta sebelum balik kampung beraya Aidilfitri 2013

Bulan lepas aku dh tukar termostat coolant kereta aku….tetibe je kete aku pandai overheat….cek punya cek rupanya termostat tidak berfungsi. Then aku tukar je la…RM90 je. Sekali flush coolant aku RM25. Haaa…..lepas tu aku servis sekali la kereta aku….tukar minyak … Continue reading

Share
Posted in Isu Semasa, Kenderaan, Personal | Leave a comment

Al Quran terbesar di dunia

Al-Quran terbesar di dunia . Saiznya – 1.5 m X 2 m dan 3 m X 2 m dan seberat 800 kg.Ia megandungi 120-kg frame cover yang di sadur dengan emas dan perak. Al-Quran tersebut dipamerkan kepada orang ramai di Republic Of Tatarstan,Russia … Continue reading

Share
Posted in Agama | Leave a comment

KENAIKAN GAJI PENJAWAT AWAM PERKHIDMATAN AWAM TERKINI 2013

11 Mac 2013 SST – SISTEM SARAAN BARU PERKHIDMATAN DIUMUM Utusan Malaysia Oleh NORLIZA ABD. RAHMAN dan NAZMIL NASIRUDDIN 11/3/2013 PUTRAJAYA 11 Mac – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan sistem saraan baru perkhidmatan awam yang … Continue reading

Share
Posted in Isu Semasa | Leave a comment

10 punca enjin / engine tak boleh hidup / start

10 sebab enjin tak boleh hidup! Dengan rasa tenang anda buka pintu kereta, masukkan kunci dalam kereta dan kemudian nak hidupkan enjin. Tapi enjin tak hidup-hidup jugak! Anda pun mula la panik lagi-lagi yang baru lagi pakai kereta tu. Jadi … Continue reading

Share
Posted in Kenderaan | Leave a comment

Bagaimana reset ECU kereta Nissan.. rpm rendah, engine bergegar / How to reset Nissan ECU… engine vibrate shaking low rpm idle Nissan 350Z, Titan, Navara, Cube Z11, March, Micra K12

Bagaimana hendak reset ECU dan segala terlibat dengan ECU anda termasuk throttle(air intake) ECU Reset,Throttle & Accelerator Position Learning It’s important to do the learning procedures periodically, as it basically recalibrates the electro-mechanical positioners, namely the throttle valve positioner and … Continue reading

Share
Posted in Kenderaan | Leave a comment

Melancong dengan bajet rendah??? Homestay / guesthouse bajet di Kuching

Jom melancong ke Kuching, Sarawak. Melancong dengan bajet rendah… murah. Homestay / guesthouse ( rumah sewa ) murah dan berbaloi di Kuching. Jom melancong ke Kuching. Sewa kenderaan kereta murah… Jalan-jalan makan angin ke Kuching. Tempat menarik di Kuching… Tempat … Continue reading

Share
Posted in Personal | Leave a comment

Jawatan Kosong Unimas, Kuching 19 Disember 2012 – 1 Januari 2013

JAWATAN KOSONG KUMPULAN PENGURUSAN & PROFESIONAL DAN KUMPULAN PELAKSANA Universiti Malaysia Sarawak, mempelawa anda yang berkelayakan, dinamik dan berpandangan jauh untuk mengisi jawatan kosong Kumpulan Pengurusan & Profesional dan Kumpulan Pelaksana. Pemohon dipelawa untuk mengisi jawatan berikut secara tetap / … Continue reading

Share
Posted in Iklan, Jawatan Kosong | Leave a comment

Front loading washing machine / Mesin basuh muatan depan ku bergetar kuat

Aku telah membeli sebuah mesin basuh muatan depan ( front loading washing machine). Untuk menjimatkan kos, aku pun self pickup. Sampai kat rumah, beberapa masalah timbul… 1. Hose water inlets pendek 2. Hose air buangan pendek 3. Mesin basuh bergetar … Continue reading

Share
Posted in Personal | Leave a comment