Category Archives: Personal

Tanda klac kereta hampir rosak

TANDA-TANDA KLAC KERETA NAK ROSAK Kerosakan klac boleh dikesan ketika kereta bergerak SELAIN enjin, pelbagai alat lain juga penting untuk memastikan sesebuah kenderaan bergerak dalam keadaan baik. Antaranya ialah transmisi yang menjadi sistem sokongan penting bagi menentukan kelancaran kenderaan. Ia … Continue reading

Share
Posted in Personal | Leave a comment

History of Sarawak before forming Malaysia

Before 1841 The eastern seaboard of Borneo was charted, though not settled, by the Portuguese in the early 16th century.  The area of Sarawak was known to Portuguese cartographers as Cerava, and by the early 19th century, Sarawak had become … Continue reading

Share
Posted in Personal | Leave a comment

Pesta Buku Terapung Logos Hope Floating Book Fair, Kuching 2015

Pameran Buku Antarabangsa Terapung tiba lagi……berada di Pelabuhan Sim Kheng Hong, Pending (Berdekatan Kilang CMS) sehingga 29 April 2015. Terdapat lebih 5,000 judul buku yang jarang didapati di Malaysia….semuanya terdapat di atas kapal MV Logos Hope. Kemasukan hanya RM1 dan … Continue reading

Share
Posted in Personal | Leave a comment

Tayar kereta berbunyi ketika naik bonggol dan langgar lubang

Tayar kereta berbunyi ketika naik bonggol dan langgar lubang Aku hari tu nak cepat…jadi aku pecut ketika naik bonggol(bump) tu….ada bunyi kurang menyenangkan….jadi pendek kata hujung minggu tu free, aku bawak g bengkel check. Aku pergi 2 bengkel. Satu bengkel … Continue reading

Share
Posted in Kenderaan, Personal | Leave a comment

Selamat Hari Raya Aidiladha 2014

Related posts:Jalan2 cari makan @ Yukimi’s Sushi – Matang JayaApabila wang (RM) sudah tiada nilai…mari melaburNurul Syuhada digesa memohon maaf secara terbuka terhadap kenyataannya Bintulu Daif!!!

Share
Posted in Isu Semasa, Personal | Leave a comment

Israel sekat akses ke laman facebook IDF

GAZA: Israel hari ini nampaknya telah menghalang pelayar dari Malaysia dari melayari laman Facebook IDF. Mungkin mereka telah goyang apabila banyak kali ‘troll’ ataupun laman Facebook mereka dikatakan telah digodam sebelum ini. Atau mungkin ada helah yang mereka tidak mahu … Continue reading

Share
Posted in Isu Semasa, Personal | Leave a comment

Esok melancong ke Kuala Lumpur!!!

Hari banyak bende nak setel….transportation untuk esok ke Kuching International Airport….lepas tu nak arrange transport d KL nanti lagi…. Aku g KL nak g shopping sparepart kete je…hihihi. Jumpa d KL!!!! Related posts:Hantu Raya Facebook…..eeee….Menangis bukan hanya bersedih, tetapi membawa … Continue reading

Share
Posted in Personal | Leave a comment

Periksa / servis kereta sebelum balik kampung beraya Aidilfitri 2013

Bulan lepas aku dh tukar termostat coolant kereta aku….tetibe je kete aku pandai overheat….cek punya cek rupanya termostat tidak berfungsi. Then aku tukar je la…RM90 je. Sekali flush coolant aku RM25. Haaa…..lepas tu aku servis sekali la kereta aku….tukar minyak … Continue reading

Share
Posted in Isu Semasa, Kenderaan, Personal | Leave a comment

Melancong dengan bajet rendah??? Homestay / guesthouse bajet di Kuching

Jom melancong ke Kuching, Sarawak. Melancong dengan bajet rendah… murah. Homestay / guesthouse ( rumah sewa ) murah dan berbaloi di Kuching. Jom melancong ke Kuching. Sewa kenderaan kereta murah… Jalan-jalan makan angin ke Kuching. Tempat menarik di Kuching… Tempat … Continue reading

Share
Posted in Personal | Leave a comment

Front loading washing machine / Mesin basuh muatan depan ku bergetar kuat

Aku telah membeli sebuah mesin basuh muatan depan ( front loading washing machine). Untuk menjimatkan kos, aku pun self pickup. Sampai kat rumah, beberapa masalah timbul… 1. Hose water inlets pendek 2. Hose air buangan pendek 3. Mesin basuh bergetar … Continue reading

Share
Posted in Personal | Leave a comment