Category Archives: Kenderaan

Prosedur DIY memprogram kunci kereta Nissan | Reprogram Nissan key fob procedure DIY

Instructions 1 Close all doors and lock all doors 2 Insert and remove the key from the ignition key cylinder more than six times within 10 seconds. The hazard warning lamp will then flash.) NOTE: Key should be withdrawn from … Continue reading

Share
Posted in Kenderaan | Leave a comment

Tayar kereta berbunyi ketika naik bonggol dan langgar lubang

Tayar kereta berbunyi ketika naik bonggol dan langgar lubang Aku hari tu nak cepat…jadi aku pecut ketika naik bonggol(bump) tu….ada bunyi kurang menyenangkan….jadi pendek kata hujung minggu tu free, aku bawak g bengkel check. Aku pergi 2 bengkel. Satu bengkel … Continue reading

Share
Posted in Kenderaan, Personal | Leave a comment

Radiator Nissan Cube Z11 aku bocor…

Tak lama lagi nak raya….semua sibuk siapkan bajet untuk raya ni…..aku pulak ditimpa malang yang menjejaskan bajet…. Radiator ku bocor! Baru je nak servis kereta….radiator pulak buat hal. Aku tahu betapa penting komponen radiator ni terhadap enjin kereta. Aku perlu … Continue reading

Share
Posted in Kenderaan | Tagged | Leave a comment

Periksa / servis kereta sebelum balik kampung beraya Aidilfitri 2013

Bulan lepas aku dh tukar termostat coolant kereta aku….tetibe je kete aku pandai overheat….cek punya cek rupanya termostat tidak berfungsi. Then aku tukar je la…RM90 je. Sekali flush coolant aku RM25. Haaa…..lepas tu aku servis sekali la kereta aku….tukar minyak … Continue reading

Share
Posted in Isu Semasa, Kenderaan, Personal | Leave a comment

10 punca enjin / engine tak boleh hidup / start

10 sebab enjin tak boleh hidup! Dengan rasa tenang anda buka pintu kereta, masukkan kunci dalam kereta dan kemudian nak hidupkan enjin. Tapi enjin tak hidup-hidup jugak! Anda pun mula la panik lagi-lagi yang baru lagi pakai kereta tu. Jadi … Continue reading

Share
Posted in Kenderaan | Leave a comment

Bagaimana reset ECU kereta Nissan.. rpm rendah, engine bergegar / How to reset Nissan ECU… engine vibrate shaking low rpm idle Nissan 350Z, Titan, Navara, Cube Z11, March, Micra K12

Bagaimana hendak reset ECU dan segala terlibat dengan ECU anda termasuk throttle(air intake) ECU Reset,Throttle & Accelerator Position Learning It’s important to do the learning procedures periodically, as it basically recalibrates the electro-mechanical positioners, namely the throttle valve positioner and … Continue reading

Share
Posted in Kenderaan | Leave a comment

Alat ganti spare parts Nissan Cube, Elgrand, Qashqai, Daihatsu Copen, YRV, Materia, Mazda 2, MX3, Mitsubishi RVR, Subaru, Lexus, Isuzu, Suzuki Alto, Suzuki Ignis, Jimmy, Suzuki Liana, SX4, Suzuki Wagon, Toyota Estima Lucida Emina, Levin, Soarer, Starlet, Supra, Yaris

Daihatsu Copen Turbo Clutch Kit RM1,520.60 Daihatsu Copen Turbo Rear Brake Shoe Set RM821.30 Daihatsu Copen Turbo Front Brake Pad Set RM786.75 Honda Integra 1.8i Type R Timing Belt Kit RM954.00 Honda Integra DC2 1.8i Type R Gates Cam Timing … Continue reading

Share
Posted in Kenderaan | Leave a comment

The New Proton Preve Sapphire 2012

Exterior Proton Preve Sapphire Bumper depan restyled Gun metal grey colour Bodykit Smoked front dan rear lights Blackened rooftop, Bolder chrome ‘proton wings’ Two-tone leather interior LCD screen at back of front seats Silver coloured door handles Chrome horizontal bar … Continue reading

Share
Posted in Kenderaan | Leave a comment

Tayar terkena body kereta – pasang spring stopper / buffer

Kete aku ni mpv…dah tukar rim cantik…hihi. RIM sekarang ni 16′. Offset dalam 38. Patutnya aku cari yang offset 40 ke atas…baru x kene body kereta… MPV aku ni masalahnya time bawak ramai org….mesti tayar tu menghentam tepi body kereta … Continue reading

Share
Posted in Kenderaan | 2 Comments

Proton Model Baru 2012 P3-21A New Proton Model Proton Preve Terkini

Sedikit info berkenaan Proton Preve 2012…dalam bentuk video… Gambar terbaru Proton Preve…..disebut sebagai ‘preev’ ‘Prae Ve’ mengikut kata Proton… Ciri-ciri Keselamatan Proton P3-21A 4 Wheel ABS & EBD with 4 Wheel Disc Brake TC (Traction Control) ESC (Electronic Stability Control) … Continue reading

Share
Posted in Kenderaan | 3 Comments