Monthly Archives: August 2011

Pengajaran daripada gambaran hari KIAMAT…semoga Ramadan ini kita menginsafi diri…

Gambaran Hari Kiamat ? Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri. ? … Continue reading

Share
Posted in Agama | Leave a comment

Kerajaan Negeri Sarawak bayar bonus 2011 penjawat awam pertengahan bulan Ogos

KUCHING: Sarawak akan membayar bonus kepada penjawat awam di semua jabatan kerajaan negeri menjelang pertengahan bulan ini. Menteri Kewangan Kedua Dato Sri Wong Soon Koh berkata cadangan pemberian bonus yang dibincangkan dalam mesyuarat kabinet itu semalam telah diluluskan. ‚ÄúSama seperti … Continue reading

Share
Posted in Isu Semasa | Leave a comment

Xsabar nak balik kampung…raye…yeye…kek lapis…kelupis..lemang…

Xsabar rasanya nak balik raya…nak rasa masakan kampung…nyum2… Related posts:ABC Swee KangKonvokesyen UNIMAS 2011 yang ke-15, Kuching, SARAWAK.Tanda klac kereta hampir rosak

Share
Posted in Personal | Leave a comment

Laman KENYALANG kini adalah ENERGY SAVING…go for green!

Laman www.kenyalang.net kini telah disesuaikan untuk menyokong green environment…menjimatkan elektrik can pembebasan pencemaran co2 semasa pelayaran….. Related posts:Kerajaan Negeri Sarawak bayar bonus 2011 penjawat awam pertengahan bulan OgosSamsung Bayar Saman Apple USD 1 Billion Menggunakan Syiling 5 Sen Sebanyak 30 … Continue reading

Share
Posted in Isu Semasa | Leave a comment

D.I.Y – Buat sendiri…atap rumahku bocor!

Dah seminggu dah atap rumah aku bocor….kenapa pulak ni….ada je problem datang… Pagi ni…awal2 aku bangun….matahari masih menyinar jingga…..FUHHH…cantiknya pemandangan matahari tu naik…SUBHANALLAH. Aku bergegas ke belakang rumah mengambil tangga untuk memanjat dan melihat sendiri kebocoran itu….lagipun berjemur awal pagi … Continue reading

Share
Posted in Personal | Leave a comment

Doa untuk sahabat…

Tiada satu makhluk pun di dunia ini yang mampu menumbuhkan rasa cinta dan sayang dihati kita, melainkan ALLAH. Hanya Allah sahaja yang mampu menumbuhkan rasa itu didalam hati kita. Kerana ALLAH sang penciptanya, ALLAH yang telah menciptakannya dan meletakkannya didalam … Continue reading

Share
Posted in Agama | Leave a comment

Perbandingan Yahudi / Jewish…sekadar pembuka mata…perkongsian Ramadan

Some thoughts: Extracts of speech by Hafez A.B Mohamed: Director-General, Al Baraka Bank. Demographics: o World Jewish Population: 14 million o Distribution: 7 M in America 5 M in Asia 2 M in Europe 100 thousand in Africa o World … Continue reading

Share
Posted in Agama | Leave a comment

Roh di bulan Ramadan…

Apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan. Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa … Continue reading

Share
Posted in Agama | Leave a comment

Tazkirah Ramadan: Rupa bentuk istana di dalam syurga

Hadis Abu Musa Al-Asy’ariy r.a: Nabi s.a.w pernah bersabda: Sesungguhnya istana orang mukmin di dalam Syurga dibina dari sebutir mutiara yang berongga. Panjangnya enam puluh batu dan di dalamnya ada keluarga orang mukmin tadi. Dia mengelilingi mereka tetapi masing-masing tidak … Continue reading

Share
Posted in Agama | Leave a comment

Animasi Ramadan / Ramadhan Animation…kekal produktif.

Bersahurlah agar anda kekal cergas…     Related posts:Puasa…bukan sekadar tidak makan dan minum.Roh di bulan Ramadan…Al Quran terbesar di dunia

Share
Posted in Agama | Leave a comment