Tayar terkena body kereta – pasang spring stopper / buffer

Kete aku ni mpv…dah tukar rim cantik…hihi.

RIM sekarang ni 16′. Offset dalam 38. Patutnya aku cari yang offset 40 ke atas…baru x kene body kereta…

MPV aku ni masalahnya time bawak ramai org….mesti tayar tu menghentam tepi body kereta aku…abis tayar aku terkopak…thn lepas baru tukar 4 bijik tayar…xtahan masalah ni…jadi aku g bengkel kasi pasang stopper atau buffer utk spring…nih dia…..murah je. Pasang dua kat spring belakang baru RM120. Camner menatang ni berfungsi?
Aaa…ni nak share ni….time bawak ramai passenger, time korang langgar bump atau lalu jalan xseimbang, kereta akan menghentak ke bawah….mengikut alunan jalan….jadi pemasangan buffer di celah spring ni akan mengurangkan daya turun spring mengikut ketebalan buffer yang korang pasang la…..
So, tayar tu xkan sentuh body keta lagi….hopefully…hihi
Tapi implikasinya, spring belakang lebih pejal dan sedikit keras….namun cornering lebih stabil…

20120129-152622.jpg

20120129-152632.jpg

20120129-152638.jpg

Bagi warga Kuching, terutama kawasan Petrajaya dan Matang…aku jumpa kedai ni…RM40 je dier jual…kat tepi kedai Ratu Ayam Penyet….murah tu…..

Related posts:

Share
This entry was posted in Kenderaan. Bookmark the permalink.
You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App ID, otherwise your plugin won't work correctly.

2 Responses to Tayar terkena body kereta – pasang spring stopper / buffer

  1. panjang says:

    gile mahal..sebijik baru 6 ringgit..kalau pakai 4 pun siap upah pasang xsampai 50

  2. kenyalang says:

    mahal ek? aku dah survey byk kedai….sama je harga….ikut brand kot….yang aku survey…beza tebal getah tu….mungkin kalau nipis murah lagi kot…
    tadi dah test bawak ramai org….hurm…suspension makin tegap….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>