Engine / enjen kereta overheat … temperature kereta naik.

Aku baru je mengalami overheat nih….pasni upload gambar dan apa simptomnya….

Tanda utama ketika kereta anda mengalami overheating:

1. Tanda indikator overheat menyala. Tanda ini selalunya terdapat pada dashboard kereta…berdekatan dengan tanda engine sejuk ketika memanaskan kereta pagi-pagi.

2. Aircond tidak sejuk. Aircond kereta anda terasa panas walaupun telah dibuka full sejuk…

Buat pemeriksaan anda sendiri dahulu….sebelum menghantar ke workshop.

Antara yang anda boleh semak adalah:

1. Periksa penutup carburetor anda…kadang2 penutup ini hilang/rosak/tidak berfungsi lagi. Penutup ni berwarna stainless steel/chrome kat tengah front grill tu. Jiran aku hari tu pun hilang penutup ni…tu yang kereta dier overheat sampai berasap2.

2. Periksa level air/coolant kereta. Coolant ni leh periksa kat dalam penutup chrome tadi tu…atau tengok reservoir tank dier ada air x….ini mempengaruhi kepanasan engine gak….

Kalau semua ok, then kemungkinan besar masalah termostat yang rosak/tidak berfungsi. Kereta aku hari tu just tukar termostat je…x sampai pon RM100…kos upah RM30….termasuk upah tukar coolant….coolant aku bawa sendiri.

X semestinya overheat tu mahal nak baiki…cari pomen yang sesuai…yang x belit punye…hehe.

Related posts:

Share
This entry was posted in Personal. Bookmark the permalink.
You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App ID, otherwise your plugin won't work correctly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>