Pantai D’Cove Beach, Kuching, Sarawak, BORNEO

Posted in Nature & Wildlife, Tempat Makan / Cafe, Tempat menarik / Interesting Places on June 19th, 2014 by suria.guesthouse

Pantai D’Cove terletak separuh perjalanan ke Santubong, kira-kira 20 minit perjalanan dari pusat bandar Kuching. Pantai ini terletak di tepi perkampungan Melayu iaitu Kampung Pasir Panjang & Kampung Pasir Pandak.

Masuk ke sini PERCUMA. Boleh mandi manda kat pantai…di samping terdapat kedai makan food court di tepinya….

2014417172915 (Medium)

2014417172934 (Medium)

2014417173104 (Medium)

2014417174221 (Medium)

2014604181428 (Medium)

2014604182231 (Medium)

2014604182246 (Medium)

 

Post berkaitan:

Kucing Gergasi! @ Kuching
Pusat Islam Sarawak @ Sarawak Islamic Information Centre (IIC)
Tags: , , , ,

Teh Tarik Kafeteria, Petra Jaya, Kuching

Posted in Makanan Menarik / Food, Tempat Makan / Cafe on June 4th, 2013 by suria.guesthouse

Pagi tadi jalan2 cari makan untuk BREAKFAST….singgah di Teh Tarik Kafeteria, Kuching sebab perut dah berkeroncong…..

Ada pelbagai gerai di sini….kesemuanya HALAL dan operatornya muslim.

Mee Kolok ni slalu je queue panjang…ni wat aku kamehameha ni…haha.

Ada banyak sebenarnya gerai kat Teh Tarik Kafeteria ni…Laksa Penang pun ada…apa lagi Laksa Sarawak….

Makan tu makan juga…. badan kene jaga gak…hehe. Chowwww….

Post berkaitan:

Pusat Makanan Laut Topspot Seafood, Kuching
Pantai D'Cove Beach, Kuching, Sarawak, BORNEO

Norjas Homemade Grilled Burger, Matang, KUCHING

Posted in Makanan Menarik / Food, Tempat Makan / Cafe on December 30th, 2012 by suria.guesthouse

Klik untuk membesarkan gambar...

 

Antara favourite stall burger aku, Norjas Homemade Grilled Burger menawarkan pelbagai pilihan burger seperti homemade, Ramly, rusa, lamb, ostrich dan lain-lain. Buka sebelah malam seawal 7pm sehingga lewat malam, terletak di pinggir Jalan Matang berhadapan Norjas Bakery, berhampiran 7eleven dan Cafe 0 Corner(24 jam).

Benchmark places: e-Mart, Choice Ria, Century Supermarket, Cafe O Corner, Norjas Bakery.

 

Post berkaitan:

Restoran Sugarbun...Sarawak's fast food restaurant
Teh Tarik Kafeteria, Petra Jaya, Kuching

Kedai Makanan Laut / Seafood @ Kampung Buntal, Kuching

Posted in Tempat Makan / Cafe on February 6th, 2012 by suria.guesthouse

ambal....sejenis makanan laut popular di sini

Kampung Buntal, satu kampung sinonim dengan makanan laut segar….terletak di laluan ke Gunung Santubong…30minit memandu dari guesthouse…

Balik keje haritu, sempat menyinggah ke Kpg Buntal….jenguk2 seafood…fuh…fresh2 je…masa sesuai ke sini pukul 4 petang ke bawah…

Post berkaitan:

Rojak Kucei
Teh Tarik Kafeteria, Petra Jaya, Kuching

Pusat Makanan Laut Topspot Seafood, Kuching

Posted in Tempat Makan / Cafe on January 30th, 2012 by suria.guesthouse

Salah satu tempat makanan laut terkenal…terletak di tengah bandaraya Kuching…topspot.

 

Post berkaitan:

Restoran Sugarbun...Sarawak's fast food restaurant
Pantai D'Cove Beach, Kuching, Sarawak, BORNEO

The Spring Shopping Mall, Kuching

Posted in Shopping / Mall / Bazar, Tempat Makan / Cafe, Tempat menarik / Interesting Places on April 25th, 2011 by suria.guesthouse

Salah satu shopping mall terbesar di Sarawak…The Spring!

Apa yang best kat sini???

Jommm…

Apa yang best kat sini?

Yang paling best….aku suka food court nya….macam2 ada…kalo nak yang japanese….ada…goreng2 ada….chinese set ada….carilah apa2 je…asalkan halal.

Parkson juga terdapat di sini…Factory Outlet ada gak…Levi’s boutique….macam2 la ada……

Dan bagi penggemar movie…MBO…cineplex pon ada di sini….3D!

 

Post berkaitan:

Boulevard Shopping Mall, Kuching
Plaza Merdeka, Kuching Sarawak

Restoran Sugarbun…Sarawak’s fast food restaurant

Posted in Tempat Makan / Cafe, Tempat menarik / Interesting Places on April 25th, 2011 by suria.guesthouse

Sugarbun…salah satu restoran makanan segera HALAL yang ada di Sarawak, Kuching khasnya…melata je kat Kuching. Aku paling suka pergi ke restoran ni berbanding KFC dan Marrybrown.

Apa yang best? NASI dia yang special….xder jumpe kat tempat lain…

Aku kalau ke sini suka makan asam kepala ikan…SODAPPPP….dan KANO MEAL….ayam goreng bersos!!!

Post berkaitan:

Lebuh India @ India Street Pedestrian Mall, Kuching
Pusat Makanan Laut Topspot Seafood, Kuching

Mee Kolok @ Gerai Haji Salleh, Satok

Posted in Makanan Menarik / Food, Tempat Makan / Cafe, Tempat menarik / Interesting Places on January 15th, 2011 by suria.guesthouse

Antara yang x boleh terlepas peluang adalah makan mee kolok….rasa yang tiada toloknya di tempat lain….sekali rasa nak lagi…

Kawasan menarik berdekatan;
Wisma Satok, Pasar Tamu DBKU (lokasi jualan ikan terubuk masin).

Post berkaitan:

Dewan Undangan Negeri Sarawak (DUN)
Taman Sahabat @ Kuching...manifestasi hubungan Malaysia-China

Rojak Kucei

Posted in Makanan Menarik / Food, Tempat Makan / Cafe, Tempat menarik / Interesting Places on October 31st, 2010 by suria.guesthouse

Satu lagi lokasi yang wajib di Kuching….breakfast di Rojak Kucei…special rojak in Kuching. Hanya buka pada sebelah pagi sahaja.

Post berkaitan:

Mee Kolok @ Gerai Haji Salleh, Satok
Pusat Islam Sarawak @ Sarawak Islamic Information Centre (IIC)
x
Selamat Bercuti!!!
Pastikan anda telah booking di kalendar kami sebelum membayar deposit.